lördag 29 december 2012

LJUDBOK - Askungar - Kristina Ohlsson

 Ljudbok: Uppläsare - Mirja Turestedt
Utgivningsår: 2010

Bokens baksidestext:
En liten flicka försvinner från ett x2000-tåg som just rullat in på Centralen i Stockholm. Flickans pappa blir snabbt misstänkt och alla resurser läggs på att lokalisera honom.
I en annan del av Sverige lever en ung kvinna gömd, rädd för att en dag återfinnas av mannen som hon först trodde var den prins och befriare som hon sedan barnsben väntat på. Hon vet bättre än någon annan varför flickan är försvunnen, och än en gång förbereder hon sig för flykt.

Polisutredningen leds av den legendariske kommissarien Alex Recht. Vid hans sida finns den ivrige kriminalinspektören Peder Rydh. Och inte minst den civilanställda utredaren Fredrika Bergman, hon som skulle bli violinist men istället hamnade inom polisen och som tvingas kämpa i motvind när hon vill leda bort utredningen från det spår man först slagit in på.

Samtidigt växer fallet och kantas av utstuderad ondska. Utredningsgruppen måste snabbt komma upp i gärningsmannens tempo innan ytterligare liv går förlorade. Hur mycket tid har de egentligen på sig innan han gör sitt nästa drag? Och vem är kvinnan som likt en skugga figurerar i utredningens utkant? Är det henne man måste finna för att få den sista pusselbiten att falla på plats?

Kommentar:  
Barn som försvinner och hittas döda är alltid omskakande att läsa om. Kristina Ohlsson skriver väldigt bra och medryckande. Svårt att sluta läsa/lyssna! Mirja Turestedt gör också en mycket bra uppläsning. Ser fram emot att lyssna på nästa bok av Kristina Ohlsson!

Betyg: 4

fredag 28 december 2012

Mordet i Sussex - Minette Walters

Utgivningsår: 2006
Bokens baksidestext:

Det var mörkt på himlen av isiga moln den dag då Elsie Cameron för första gången talade med Norman Thorne. Elsie borde kanske ha tolkat det dystra vädret som ett illavarslande tecken på det som komma skulle. Men hur skulle en ung kvinna kunna förutspå att en man som hon har träffat i kyrkan, fyra år senare kommer att stycka henne på en plats som heter Blackness Road i Sussex.

En död kvinnokropp upptäcks i en gödselstack på en hönsgård i Sussex i England. Kvinnan visar sig vara Elsie Cameron. Hennes fästman Norman Thorne, som äger gården, misstänks genast för styckmordet och trots att allt pekar mot honom förnekar han all inblandning.

De två lite udda personerna Norman och Elsie fattar tycke för varandra. Det är ingen himlastormande förälskelse eller åtrå snarare en längtan efter gemenskap, sällskap eller flykt från ensamhet. Deras relation utvecklas till ett beroendeförhållande där den ena vill dra sig ur och den andra klänga sig fast. Så träffar Norman en annan kvinna och Elsie försvinner...

Mordet i Sussex bygger på en sann historia, en händelse som kallades "Chicken Farm Murder" och som ägde rum på Blackness Road i Sussex i december 1924.
Här berättar Minette Walters hur hon tror att det gick till.


Kommentar:
En sorglig historia på många sätt... Dock kvarstår frågan hur det gick till när Elsie Camerons liv tog slut...

Betyg: 3


tisdag 25 december 2012

söndag 16 december 2012

LJUDBOK: Kaffe med musik - Karin Brunk Holmqvist

 Ljudbok: Uppläsare Lena-Pia Bernhardsson

I Brantevik har vintermörket lagt sig över den lilla kustorten och väninnorna Inez, Olga och Viola har som vanligt symöte. Men den här kvällen har Viola med sig lotter från den lokala idrottsföreningen. Inez vinner en wekeendresa till en julmarknad i Tyskland, med buss och allt. De bestämmer sig för att åka allihop, ett äventyr i juletid är precis vad ett par äldre damer kan behöva. Tycker Olga och Viola i alla fall. Inez är högst tveksam, men följer med förstås. Det var ju ändå hon som vann resan. Det är med stor nyfikenhet och skepsis som damerna sätter sig på långfärdsbussen. Och en sak är säker, det blir inte alls den stillsamma weekendresa de tänkt sig. 
_______________

En bok med mycket humor och värme. Underbar uppläsning av Lena-Pia Bernhardsson!
_______________
Betyg: 3